virtuaalihevonen

Ein Katzensprung
kuvaaja: Henna Lindström, kiitos!

Virallinen nimi: Ein Katzensprung, "Razza" Syntynyt, ikä: 14.07.2011, 7v. (3v 28.12.2011)
Rek.nro: VH12-048-0004 Rotu & sukupuoli: westfalen, tamma
Säkäkorkeus: 160cm Väritys: ruunikonkimo
Kasvattaja; Maahantuoja: Benjamin Nater, Saksa; Jonsu Omistaja: pau., VRL-11811
Painotuslaji: yleispainotus Koulutustaso: ko. Int. I, re. 150cm, me. 130cm
Saavutukset - Valmennukset & päiväkirja Lukemaan ->


Luonnekuvaus

Razza on yleisesti ottaen kunnon mammanmussukka, joka ei ikinä tahdo mitään pahaa kenellekään, ja on niin seurallinen kuin hevonen vaan voi olla. Tämän tamman kanssa uskaltaa aloittelevatkin hevosihmiset touhuilla ilman mitään ongelmia, Razza vain nauttii saamastaan huomiosta yli kaiken.

Hoitaessa tamma on lauhkea kuin lammas, ja mitä pidempään harjaaminen kestää, sitä enemmän tamma nauttii. Razza voisi seistä hoitopaikalla tuntitolkulla hermostumatta, ja sen vuoksi tamma onkin hyvä opetusmestari myös hevosen käsittelyä ajatellen. Muutkin käsittelyt ja hoitotoimenpiteet sujuvat ongelmitta. Razza on suoraansanottuna kengittäjän unelma verrattuna niihin nuorempiin vikuripäihin, joiden kanssa saa joka kengityskerta tapella. Razza ei semmoisesta välitä, vaan asiallisesti antaa kengittäjänsä tehdä työnsä loppuun asti kunnialla.
Eläinlääkäriä Razza voi joskus vähän kummastella, mutta se ei silti koe tarpeelliseksi pistää mitään näytöstä pystyyn.
Taluttaessa tamma sovittaa askeleensa ihmisen kanssa sopiviksi ja kävelee nätisti vierellä. Välillä Razzan kuitenkin tekisi mieli pysähtyä juttelemaan muiden hevosten kanssa, mutta jatkaa kyllä matkaansa, jos ihminen vain muistuttaa, että "hei, meidän piti mennä tuonnepäin". Lapsetkin voivat huoletta talutella Razzaa, sillä tamma ei ikinä ole jyrännyt ihmisen yli. Tottakai aikuisen on hyvä valvoa taluttelua, mutta tähän mennessä ei mitään vahinkoja ole tapahtunut.

Ratsastaessa Razza tekee, kunhan pyydetään ja pyytämättäkin tekee vähän sinnepäin. Kuitenkin tamma on todella hyvä ratsastaa ja sopivan herkkäkin kaikenlisäksi. Razzalle ei tarvitse siis käyttää voimakkaita apuja, ja silloin tällöin tamma tuntuu toimivan lähes pelkästään ajatuksella. Lapsetkin voivat tammalla ratsastaa, sillä neiti osaa silloin mennä vähän hiljempaa, ja voi tällöin näyttää suorastaan laiskalta. Kokematon ratsastaja saattaa silti pelästyä Razzan matkaatavoittavia askeleita, ja kyydissä voi olla vaikea pysyä, sillä tamman askeleissa oppii istumaan vain ratsastamalla paljon sillä. Kokeneemmallekin voi joskus tulla vähän puskista se, että Razzalla on oikeasti pitkät, vaikeasti istuttavat ja näyttävät liikkeet. Suorituksissa tämä on kuitenkin pelkästään eduksi, ja monet tuomarit ovat kehuneet tämän ruunikonkimon tamman näyttävyyttä liikkeineen.
Esteitä Razza hyppää yleensä korvat hörössä ja todella innoissaan, mutta laiskoina päivinä saattaa olla hieman huolimaton kinttujensa kanssa. Razzaa tarvitsee ratsastaa esteelle, sillä jos ratsastaja jää vain matkustamaan, niin Razza kieltäytyy hyppäämästä. Harvoin se silti tekee äkkipysähdystä esteen eteen, vaan sujahtaa ovelasti esteen ohitse ja jatkaa rauhallista lönkyttelyä. Ratsastajan tarvitsee siis ratsastaa Razza esteelle, mutta hypyssä tulee antaa tammalle rauha ja kunnon myötäys.
Tamma on myös hyvä opetusmestari sen suhteen, että se ei anna kaikkea ilmaiseksi. Tottakai Razza toimii pyytämättäkin, mutta saadakseen tamman kunnolla syttymään ja oikeasti työskentelemään, on osattava pyytää. Kouluratsastuksessakin Razza voi alkaa laiskotella, jos ratsastaja ei tohdi pyytää riittävän paljon ja selkeästi.
Maastossa ja maastoesteillä Razza on kiva kaveri niin yksin kuin kaverinkin kanssa, ja kulkee mielellään jonon ensimmäisenä. Razza on maastoon lähtiessä kunnon luottoratsu, sillä se ei tunnu pelkäävän suoraan sanottuna mitään. Maastoesteillä Razza on oikea taituri, ja se innostuukin helposti luonnon tuomasta energiasta ja erikoisesteistä, mitä kukaan ei uskoisi tämän kaverin hyppäävän. Tamma onkin osoittaunut oikein mainioksi kenttäratsuksi!

Kilpailutilanteessa Razza käyttäytyy kuin kotonakin, vaikkakin se voi olla vähän äänekkäämpi, kun paikalla on vieraita hevosia. Silti se ei järjestele mitään kohtauksia ja toimii moitteettomasti. Radalla tamma kyllä antaa itsestään kaikkensa, kunhan taas ratsastaja muistaa olla itsekin tilanteessa mukana. Koppiin Razza menee ongelmitta niin kotona kuin kisapaikallakin.Sukutaulu

i. Ein Vogel ii. Voll Wie Eine Eule iii. Hermann Schnell
iie. FleißiGER
ie. Siehst Du! GER iei. Anwesend in Zeit
iee. Bittersüß
e. Annwärterin ei. Groß Henrik eii. Angenehm GER
eie. Vendetta
ee. Rollenspiel eei. Led Zeppelin
eee. Eva-Klara


Sukuselvitys

Isä: Razzan isä Ein Vogel on todella hieno saksalainen kenttäori ja kilpaillut paljon ja menestyen. Tämä ori hurmaa aina kaikki, sillä se on suunnattoman lahjakas urheiluhevonen, mutta myös todella näyttävä paketti suurella koolla varustettuna. Vogelille on siunaantunut jo hyvä määrä jälkikasvuakin maailmalle menestystä keräämään, viime tarkistuen mukaan orin jälkeläismäärä pyöri siellä sadan nimen tietämillä.
Isänisä: Vogelin isä, Voll Wie Eine Eule, sitten taas oli lahjakas esteratsu ja monesti toi voiton kotiin isoistakin luokista. Vaikka monet kanssakilpailijat usein koittivat voittaa Eulea, harvoin silti kukaan onnistui päihittämään tämän oman arvonsa tuntevan herran. Käsitellessä Eule osasi olla haastavakin, mutta kilparadalla antoi itsestään kaiken ja enemmänkin. Valitettavasti Eule menehtyi onnettomuudessa, mutta sitä ennen kerkesi saattamaan maailmaan noin 200 jälkeläistä.
Isänisänisä: Hermann Schnell oli ihmisten keskuudessa tunnettu tulisesta luonteestaan ja lyhyistä hermoista. Hermann ei tarvinnut kovin suurtakaan ärsykettä, vaan saattoi kimpaantua jo ihan pienestäkin asiasta. Ratsastaessa oli aina kovin kärsimätön, mutta silti hyvin lahjakas yksilö. Harmi vain, ettei ketään päässyt oikeastaan orin lahjoja hyödyntämään, sillä Hermann ei koskaan ollut mitenkään miellyttämisenhaluinen ihmisiä kohtaan. Tämä kimo ori jätettiinkin vain pienimuotoiseen jalostuskäyttöön ja onnekseen se ei ikinä periyttänyt luonnettaan. Hermann lopetettiin vanhuuden vaivoihin.
Isänisänemä: FleißiGER, tämä kuvankaunis tamma ei lahjoistaan huolimatta kirinyt menestykkääksi kilparatsuksi vakavan ratsastusonnettomuuden vuoksi, minkä jälkeen tamma jäikin täysin siitoskäyttöön. Se oli harmi Gerin omistajille ja tammalle itselleen, sillä tamma oli aina valmis töihin ja antoi aina kaikkensa ratsastajalle, mutta onnettomuuden jälkeen pärjäsi hädintuskin köpöttelyhevosena. Ger lopetettiinkin nuoressa iässä, sillä tamma suorastaan masentui siitä, ettei päässyt enää tekemään mitään.
Isänemä: Siehst Du! GER on eläkkeelle jäänyt kouluratsu, mikä kerkesi ennen eläkeikäänsä kiertämään monet koulukilpailut ja on tuonut myös monta palkintoa kotiin tuliaisiksi. Luonteeltaan tämä tamma oli nuorempana hyvinkin tulinen sielu, mutta silti todella yritteliäs. Nyt eläkkeelle jäätyään on huomattavasti rauhallisempi ja viettääkin leppoisia eläkepäiviään kasvattajansa luona muiden hevosten kanssa ja pitää kuria nuorukaisille.
Isänemänisä: Anwesend in Zeit on jo edesmennyt jalostus- ja kilpahevonen, mikä keräsi paljon menestystä kilparadalla, mutta valitettavasti orin silloiset omistajat kuluttivat sen liian loppuun liian nopeasti, eikä oria montaa vuotta näkynyt kilparadalla. Silloiset omistajat myivätkin sitten orin eteenpäin, mutta reppana joutuikin kiertoon. Vasta myöhemmällä iällä ori sai loppuelämän kodin, mutta oli päässyt niin huonoon kuntoon kiertolaiselämässään, että jouduttiin lopettamaan todella nopeasti.
Isänemänemä: Bittersüßin elämä olikin sitten paljon loistokkaampi, sillä tamma sai elää yhdellä ja samalla omistajalla (nimittäin kasvattajallaan) koko ikänsä, kun kasvattaja ei raaskinut silmäterästään luopua. Tamma kilpaili ratsuluokissa epäsäännöllisen säännöllisesti ja suurimmaksi osaksi toimittikin vain siitos- ja näyttelytamman virkaa. Tamma sai elää niin vanhaksi kuin eli ilman kipuja ja sai viimeiseksi kokea kivuttoman ja rauhallisen lopun.

Emä: Razzan emä Annwärterin on todellakin kullanarvoinen tamma niin kilpailukäyttöä ajatellen kuin luonteensakin puolesta. Annwärterin oli usein varma voittaja ja vaikkei aina voittosijaa saanutkaan, niin ei ollut ikinä huonoimpien joukossa. Nykyään on siitos- ja harrastekäytössä nuoremmalla naisella Saksassa.
Emänisä: Groß Henrik oli oman arvonsa tunteva herra komistus, minkä itsetuntoa ei lannistettukaan ihan kovin helpolla. Tiettyyn rajaan asti Henrik oli hyvinkin miellyttämisenhaluinen ihmisiä kohtaan, muttakun nuo mokomat alkoivat pyytää kokoajan lisää ja lisää, niin Henrik muuttui entistä hankalammaksi. Kovin menestykkäästi silti Henrik kilpaili kenttäratsastuksessa ja myöhemmällä iällä siirtyi loppuelämän kotiin jalostusoriksi. Nykyään Henrik viettelee leppoisia eläkepäiviään, juuri itselleen sopivass kodissa, missä hevosiakin osataan arvostaa.
Emänisänisä: Angenehm GER oli vähän Henrikin kaltainen myös, mutta kuitenkin niin erilainen. Toisinaan Angenehm oli kuin ihmisen mieli ja todella lempeä oriksi, mutta huonoina päivinä oli niin hankala käsitellä, ettei tuon kanssa kyennyt mitään tekemään. Todella ailahtelevainen luonne siis, mutta sitäkin lahjakkaampi esteratsastuksessa. Sijoituksia tuli sijoitusten perään ja usein vieläpä voittoja. Angenehmiltä löytyi lisäksi suurta voitontahtoa eikä se helposti antanut periksi. Elämänsä aikana jälkeläisiä siunaantui 200 kappaletta, ori kuoli myöhemmin vanhuuden vaivoihin.
Emänisänemä: Vendetta oli tulinen ja herkkä pikkutamma, mikä vaati käsittelijältään todellista taitoa ja kykyä osata lukea hevosta. Vendetta oli myös epävarma ihmistä kohtaan, mutta ajan kanssa oppi luottamaan ihmisiin ja tammasta kehkeytyi hyvä kouluratsu sekä emä varsoilleen. Huipulle kouluratsastuksessa Vendetan kanssa ei päästy, sillä tamman jalat sanoivat sopimuksensa irti, joten niimpä Vendetta jäi siitoskäyttöön ja eli onnellisen elämän harrastekäytössä.
Emänemä: Rollenspiel oli hyvin samanlainen kuin varsansa Annwärterin, niin ulkonäöllisesti kuin luonteeltaan. Mikään huippuhevonen kilpailuja ajatellen Rollenspiel ei ollut koskaan, mutta tasainen suorittaja vähän pienempiin este- ja koululuokkiin. Muutamia jälkeläisiä kerkesi saattamaan maailmaan, mutta selän mennessä ei enää kyennyt varsomaan, niimpä sai jäädä ihan oleiluhevoseksi ja nuorille vähän jöötä pitämään.
Emänemänisä: Led Zeppelin oli aina ihmisten ihailun kohde, sillä Lez Zeppelin oli ennenkaikkea hyväkäytöksisin ori, mitä ihmiset olivat ikänä nähneet, mutta myös niin lahjakas, että meni mistä tahansa esteestä yli tyylillä. Vaikka muita kasvattajia varmasti ottikin päähän, että Lez Zeppelin vei heidän hevosiltaan palkinnot edestä, niin eivät he voineet olla kadehtimatta tuota lahjakkuutta. Nykyään Led Zeppelin on jo eläkkeellä harrastekäytössä saksalaisessa perheessä.
Emänemänemä: Eva-Klara oli aina kovin yksinkertainen ja tasapaksu hevonen, sillä ei oikeastaan koskaan ollut mitään mielipiteitä mihinkään eikä myöskään minkäänlaista tulisuutta tai halua kilpailla. Sen vuoksi Eva-Klara myytiinkin loppuelämän harrastekotiin, missä se selvästi viihtyi ja tammassa heräsi uusi elämänilo henkiin, mikä oli ollut kauan kadoksissa.

// Juiku

Jälkeläiset

01.09.2012 t. WIE Cremig Kreatur (i. Romasanta)
10.07.2013 t. WIE Katya (i. Symphonie)
00.00.2014 t. Weiss Raserei (i. Wedemark Sebastien)Kilpailukalenteri

Pvm Kutsu Luokka Sijoitus
ERJ: alaiset sijoitukset, voitot alleviivattu || 52 sijoitusta, joista 8 voittoa
25.06.2012 Solo 140cm (luokka 1) 02/40
27.06.2012 Solo 140cm (luokka 1) 05/40
29.06.2012 Solo 140cm (luokka 1) 01/40
29.06.2012 Kuurakka 150cm (luokka 8) 03/60
12.07.2012 KK Bailador 150cm (luokka 8) 01/70
13.07.2012 Dark Side Trakehners 150cm (luokka 2) 04/30
14.07.2012 Dark Side Trakehners 150cm (luokka 2) 04/30
14.07.2012 Swift Stud 140cm (luokka 3) 03/30
17.07.2012 Dark Side Trakehners 150cm (luokka 3) 02/30
17.07.2012 Dark Side Trakehners 150cm (luokka 4) 03/30
18.07.2012 Dark Side Trakehners 150cm (luokka 4) 02/30
19.07.2012 Dark Side Trakehners 150cm (luokka 3) 03/30
19.07.2012 Dark Side Trakehners 150cm (luokka 4) 05/30
24.07.2012 Praya Sporthorses 150cm (luokka 8) 01/60
04.08.2012 Wiesehain 150cm (luokka 5) 03/30
06.08.2012 Wiesehain 150cm (luokka 5) 03/30
07.08.2012 Wiesehain 150cm (luokka 5) 03/30
10.08.2012 Elgwir Arabians 145cm (luokka 9) 05/55
15.08.2012 Underground 140cm (luokka 2) 05/30
16.08.2012 Underground 140cm (luokka 2) 04/30
22.08.2012 Solo 150cm (luokka 4) 02/40
03.09.2012 Castor Racing Center 150cm (luokka 7) 02/50
04.09.2012 Castor Racing Center 140cm (luokka 4) 04/50
06.09.2012 Satulinna 140cm (luokka 7) 02/90
10.09.2012 Satulinna 140cm (luokka 7) 05/90
13.09.2012 Castor Racing Center 140cm (luokka 1) 06/40
14.09.2012 Castor Racing Center 140cm (luokka 1) 05/40
14.09.2012 Castor Racing Center 140cm (luokka 2) 01/40
15.09.2012 Castor Racing Center 140cm (luokka 2) 04/40
12.07.2013 Dark Side Trakehners 150cm (luokka 1) 02/30
16.07.2013 Dark Side Trakehners 150cm (luokka 2) 02/30
17.07.2013 Takkura 150cm (luokka 8) 01/30
17.07.2013 Mewian Welsh 140cm 06/40
18.07.2013 Dark Side Trakehners 150cm (luokka 1) 01/30
18.07.2013 Dark Side Trakehners 150cm (luokka 2) 01/30
20.07.2013 Dark Side Trakehners 150cm (luokka 1) 02/30
25.07.2013 Wiesehain 150cm 06/40
27.07.2013 Wiesehain 150cm 02/40
29.07.2013 CSR 130cm 06/39
08.08.2013 Rêve de Haussea 150cm (luokka 1) 01/30
09.08.2013 Rêve de Haussea 150cm (luokka 2) 02/30
18.08.2013 Wiesehain 140cm 04/40
18.08.2013 Wiesehain 140cm 02/40
21.08.2013 Wiesehain 140cm 03/30
22.08.2013 Wiesehain 140cm 05/30
22.08.2013 Wiesehain 140cm 02/30
03.09.2013 Wiesehain 140cm 05/30
06.09.2013 Kirbera 130cm 05/30
10.02.2014 KK Ginger 150cm 05/80
11.02.2014 Jadessa Warmbloods 150cm 08/80
14.02.2014 Jadessa Warmbloods 150cm 06/80
17.02.2014 Jadessa Warmbloods 150cm 04/80
KRJ:n alaiset sijoitukset, voitot alleviivattu || 1 sijoitusta, joista 1 voittoa
01.10.2012 Skurvash Int. I 01/50
KeRJ:n alaiset sijoitukset, voitot alleviivattu || 12 sijoitusta, joista 3 voittoa
01.06.2012 Bairdon CCI/CIC5 (luokka 8) 01/21
06.06.2012 Bairdon CCI/CIC5 (luokka 8) 01/21
21.06.2012 Satulinna CCI/CIC5 (luokka 5) 05/30
22.06.2012 Satulinna CCI/CIC5 (luokka 5) 03/30
26.06.2012 Satulinna CCI/CIC5 (luokka 5) 03/30
04.07.2012 KK Bailador CCI/CIC4 (luokka 6) 05/37
05.07.2012 KK Bailador CCI/CIC4 (luokka 6) 01/37
07.07.2012 KK Bailador CCI/CIC4 (luokka 6) 06/37
08.07.2012 KK Bailador CCI/CIC4 (luokka 6) 04/37
22.01.2014 Suprant CIC4 03/80
24.01.2014 Suprant CIC4 02/80
25.01.2014 Suprant CIC4 04/80